Živočišná Výroba
Rustikální plemena sbírají body
Rytina Lukáš (29.10.2007)
Členové Klubu chovatelů francouzských rustikální plemen spolu s pracovníky Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i. v Praze Uhříněvsi nedávno uspořádali seminář k chovu dvou francouzských plemen – gasconne a salers. Ve Francii se chov těchto plemen rozšiřuje neboť nabízí nenáročnost chovu, dobré využití živin, odolnost vůči klimatickým podmínkám a výbornou kvalitu masa. Zdá se, že tato plemena by mohla najít větší uplatnění i v našich podmínkách.
Co znamená slovo rustikální? Pokud se podíváme do naučného slovníku, najdeme ekvivalenty jako venkovský, selský, lidový, hrubě opracovaný, často ve spojení rustikální nábytek. V zootechnice slovo rustikálnost zahrnuje spojení odolnosti a adaptability, které umožňují chov ve velmi tvrdých podmínkách prostředí. Jde o odolnost vůči extrémnímu klimatu, vůči změnám ve výživě, schopnost pást se i na chudé vegetaci.
Adaptovatelná plemena
Jak na semináři sdělil pozvaný francouzský host Jean-Pierre Gajan, ředitel Groupe Gascon, ve Francii chov rustikálních plemen narůstá na oblibě. Podle něho existují dva způsoby, kterým lze produkovat hovězí maso. Jednak chov specializovaných masných plemen (charolais, limousine, blonde d´Aquitaine) a extenzivní chov s využitím rustikálních plemen a právě druhá varianta je stále populárnější.
V posledních letech se totiž zvýšil ukazatel počtu krav, který dokáže uživit rodinu farmáře. Podle Gajana nyní francouzský chovatel musí se stejným počtem lidí zvládnout nejméně o 20 zvířat základního stáda více než dříve. K tomu je potřeba jednoduchost chovu, což nabízejí rustikální plemena. „Tržní podmínky se neustále mění, je dobré soustředit se na plemeno adaptovatelné. Je-li plemeno selektované na mateřské vlastnosti, lze krávy klidně použít v křížení nebo při embryotransferu jako matky specializovaných masných plemen,“ řekl Francouz.
Groupe Gascon
V tomto roce byla ve Francii založena organizace s názvem Groupe Gascon zabývající se šlechtěním a propagací plemene. Jde o nevýdělečné seskupení, které je tvořeno základní skupinou chovatelů (asi 50 % zástupců v radě), plemenářskými firmami zajišťujícími šlechtění, zpracovatelskými společnostmi (porážky), obchodníky i spotřebiteli. Jde o zcela nový projekt, který by měl hájit zájmy plemene na všech článcích řetězce.
„Chov plemene gasconne v čistokrevné plemenitbě (asi 80 %) svědčí o tom, že francouzští chovatelé jsou se současným mixem vlastností plemene spokojeni. Není problém u mladých býků dosahovat průměrného denního přírůstku ve výkrmu 1370 g. Jatečná hmotnost baby beef ve věku 12 měsíců je kolem 300 kg. Plemeno získává plusové body díky nižším nákladům na krmiva – až o 23 % oproti specializovaným masným plemenům,“ vysvětlil Jean-Pierre Gajan.
Adaptovatelná plemena
Jak na semináři sdělil pozvaný francouzský host Jean-Pierre Gajan, ředitel Groupe Gascon, ve Francii chov rustikálních plemen narůstá na oblibě. Podle něho existují dva způsoby, kterým lze produkovat hovězí maso. Jednak chov specializovaných masných plemen (charolais, limousine, blonde d´Aquitaine) a extenzivní chov s využitím rustikálních plemen a právě druhá varianta je stále populárnější.
V posledních letech se totiž zvýšil ukazatel počtu krav, který dokáže uživit rodinu farmáře. Podle Gajana nyní francouzský chovatel musí se stejným počtem lidí zvládnout nejméně o 20 zvířat základního stáda více než dříve. K tomu je potřeba jednoduchost chovu, což nabízejí rustikální plemena. „Tržní podmínky se neustále mění, je dobré soustředit se na plemeno adaptovatelné. Je-li plemeno selektované na mateřské vlastnosti, lze krávy klidně použít v křížení nebo při embryotransferu jako matky specializovaných masných plemen,“ řekl Francouz.
Groupe Gascon
V tomto roce byla ve Francii založena organizace s názvem Groupe Gascon zabývající se šlechtěním a propagací plemene. Jde o nevýdělečné seskupení, které je tvořeno základní skupinou chovatelů (asi 50 % zástupců v radě), plemenářskými firmami zajišťujícími šlechtění, zpracovatelskými společnostmi (porážky), obchodníky i spotřebiteli. Jde o zcela nový projekt, který by měl hájit zájmy plemene na všech článcích řetězce.
„Chov plemene gasconne v čistokrevné plemenitbě (asi 80 %) svědčí o tom, že francouzští chovatelé jsou se současným mixem vlastností plemene spokojeni. Není problém u mladých býků dosahovat průměrného denního přírůstku ve výkrmu 1370 g. Jatečná hmotnost baby beef ve věku 12 měsíců je kolem 300 kg. Plemeno získává plusové body díky nižším nákladům na krmiva – až o 23 % oproti specializovaným masným plemenům,“ vysvětlil Jean-Pierre Gajan.